NVKP-pályázat

Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése

tabla jo sorrend

Konzorciumi együttműködés keretében a DS Smith Packaging Hungary Kft, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft. 552,21 millió Ft támogatást nyert el az „Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése” projekt megvalósítására.
A projekt az NKFI Alap keretében valósul meg.

A kedvezményezett neve: Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft.

A projekt címe: „Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése”

A szerződött támogatás összege: A Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft. 101,59 millió Ft támogatást nyert el, a támogatás mértéke 40 %

Pályázati azonosító: NVKP_16-1-2016-0012

Támogató:Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)

A projekt megvalósítási ideje: 2017. január 1. – 2019. december 31.

A projekt célja új, multifunkcionális biopolimer alapú csomagolási rendszerek kifejlesztése és szabályozott gyártástechnológiájának megtervezése. A megvalósítás során széleskörű alapkutatási tevékenység (pl. lágyítás, hőállóság növelés, erősítés) kerül elvégzésre a politejsav (PLA) tulajdonságainak módosítására annak érdekében, hogy azok az innovatív csomagolástechnikai alkalmazások igényeinek (pl. molekulatömeg-eloszlás, kristályosság, feldolgozási ablak, szilárdság, merevség, stb.) megfelelően rugalmasan és kontrolláltan alakíthatóak legyenek.

Az előállított biopolimer típusokból lemezgyártást követő hőformázással, illetve habosítási eljárással lehet majd multifunkcionális csomagolástechnikai alapanyagokat előállítani.